Su Yumuşatma Sistemleri
Endüstriyel su yumuşatma sistemleri geçmişten günümüze kadar pek çok farklı alanlardan tercih ediliyor. Bu nedenle bu profesyonel sistemler pek çok işletmeler açısından büyük avantajlar sağlıyor. Kullanımı oldukça kolay olan bu sistemlerden ek ücretler ödemeden garantili olarak faydalanabilirsiniz. Endüstriyel alanların olmazsa olmazı olan su yumuşatma sistemlerinden düşük bir maliyet üzerinden faydalanabilirsiniz. Bu kaliteli sistemler maksimum ömür süresine sahiptir. Bu nedenle tek seferlik uygulanması durumunda kalitesini uzun seneler boyunca devam ettiriyor.
Su yumuşatma cihazları suda bulunan ve sertliğe sebep olan Kalsiyum (Ca) ve Magnezyum (Mg) iyonlarının sudan ayrılması için kullanılmaktadır. Su yumuşatma işlemi, kimyasal arıtım kısmına giren iyon değişim prensibine dayalı bir işlemdir. Filtre malzemesi olarak sentetik reçinelerin kullanıldığı iyon değişimi işlemi; sertliğe sebebiyet veren (Ca) ve (Mg) iyonlarını içeren suyun sodyum bazlı katyonik bir reçineden geçirilmesiyle gerçekleşmektedir. Bu geçiş sırasında suda bulunan Ca ve Mg iyonlarının reçineye bağlı Sodyum (Na) iyonları ile yer değiştirmesi sayesinde su yumuşatma işlemi gerçekleşmiş olmaktadır. Su yumuşatma işlemi sırasında reçine yatağından geçen sert suyun içindeki mineraller yavaş yavaş reçinenin üzerini kaplar. Reçine tanelerinin yüzeyleri sert su mineralleriyle tamamen kaplanana kadar su yumuşatma işlemi devam eder. Reçinelerin üzeri tamamen kaplandığında sertliği tekrar alabilmesi için taneciklerinin üzerindeki sertlik iyonlarından kurtulup tekrar sodyum iyonlarıyla yüklenmeleri gerekmektedir. Yapılan bu işleme rejenerasyon işlemi denmektedir. Su içerisindeki Kalsiyum ve Magnezyum Reçineye tutunur.
Su Yumuşatma Cihazı Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Kullanılacak reçine miktarına göre tank seçiminin yapılması,
- Kullanılacak reçine miktarının belirlenmesi,
- Suyun sertlik değerine göre pik debi ve nominal debinin hesaplanması,
- Tank içerisinden geçen suyun hızının uygun seçilmesi,
- En önemlisi suyun yumuşatılmasına ters etki oluşturan sebeplerin yumuşatma öncesi ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Su Yumuşatma Sisteminin Rejenerasyonu Sırasında Aşağıdaki İşlemler Oluşmaktadır:
- Ters Yıkama,
- Tuzlu Su Salamurasının Emilmesi,
- Yavaş Durulama İşlemi,
- Hızlı Durulama İşlemi,
- Bir Sonraki Rejenerasyon İçin Su Doldurma İşlemi.
Yumuşatma Sistemleri Çalışma Mantığı Nasıldır?
Endüstriyel su yumuşatma sistemi çalışma mantığı sistemin modeline bağlı olarak farklılık gösteriyor. İletkenlik gideriminin pratik bir şekilde gerçekleştirilmesi açısından ilk olarak suyun içerisinde yer alan zararlı iyonların çözülmesi gerekiyor. Bu işlem için her ne kadar toplamda 2 farklı seçenek söz konusu olsa da özellikle endüstriyel su yumuşatma uygulamaları diğer uygulamaya oranla daha hızlı bir şekilde sonuçlar sunuyor.
Bu yöntem profesyonel ekipler tarafından gerçekleştiriliyor. Dolaysıyla firmaların herhangi ek eylemlerde bulunmasına gerek kalmıyor. Endüstriyel su yumuşatma uygulamaları ayrıca çalışma mantığı diğer sistemlere oranla daha anlaşılır ve sadedir. Bu nedenle de personellerin uzun süreli zahmetler çekmesi söz konusu değildir.