Sondaj ve Artezyen Kuyusu Ruhsatlandırma

Sondaj ve Artezyen Kuyusu

Sondaj ve Artezyen Kuyusu Ruhsatlandırma
Su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan Su Sondajlarına ve Artezyen Kuyularına (10m. den daha derin olanlara) D.S.İ. 167 sayılı Yer altı Suları Hakkındaki Kanun gereği Yer Altı Suyu Arama ve Yer Altı Suyu Kullanma belgesi alınması zorunludur.

Su Sondajı veya Artezyen Kuyusu açılmadan Yer altı Suyu Arama belgesi alınır. Sondaj veya Artezyen Kuyusunun açılması işlemi Arama belgesi alındıktan sonra başlanır. Bu belgenin geçerlilik süresi 1 yıldır. Bu süre içinde kuyuların açılması gerekir.

Kuyular açıldıktan sonra kuyuların verimlilikleri , derinlikleri, kuyuların temizlik sırasında Statik ve Dinamik seviyeleri, bunlara bağlı olarak pompa montaj derinlikleri tespit edildikten sonra kuyudan su numunesi alınır Kimyasal Analiz yaptırılarak Kullanma Belgesi hazırlanır. Kuyunun başına saat takılır, resmi çekilir sayaç numarası belgeye eklenir. Bu belge önce Jeoloji Mühendisler Odasında onaylatılır sonra D.S.İ.’den geçirilerek Y.A.S. Kullanma Belgesi alınır. Bu belge ömür boyu kullanılır(Süresi yoktur.).

Yukarıdaki Belgeleri almayanlar kaçak kuyu açtıklarından dolayı gerek kuyuyu açarken gerekte açtıktan sonra kanunu işleme tabii tutulurlar. Kuyu açılırken veya açıldıktan sonra D.S.İ. ekipleri, Jandarma , Zabıta yada Muhtarlıklar müdahil olup gerekli işlemleri yaparak D.S.İ’nin bölge müdürlüklerine kanunu olarak bildirirler. Sonra kanuni olarak belli olan miktarda ceza ödenir ve yeniden kuyu ruhsatları alınır yada kuyu kapatılır.

Bunu da oku :  Sulama Nedir?

Yukarıdaki ruhsatların verilmesinin amacı Yer Altındaki suların D.S.İ. tarafından ne kadar kullanılıp kullanmayacağını kontrol altında tutmak istemesi ile ilgilidir. Sondaja açık olan her yere bu belgeler D.S.İ. tarafından verilmektedir.

Sondaj ruhsat işlemleri
Bazı sondaj kuyularından hidrostatik basınç nedeniyle pompa olmadan su kendiliğinden fışkırmakta-çıkmaktadır. Bu tür kuyulara artezyen kuyular denmektedir.

Sondaj öncesinde yapılacak su arama-hidrojeolojik çalışmalar sonucunda uygun sondaj noktası, sondaj derinliği belirlenmektedir. Çalışma alanı yakınında bulunan komşu kuyuların derinlikleri sondaj esnasında karşılaşılan problemler konusunda bilgi sahibi olunması yapılacak sondaj çalışması öncesinde önemlidir. Bütün bu ön çalışmalar neticesinde bir kuyu projesi oluşturulur.

Sondaj yapılacak alan en az sondaj kamyonunun gireceği ve personelin çalışabileceği genişlikte olmalıdır. Plansız kentleşme ve yapılaşma nedeniyle sondaj noktasına makine ve ekipmanların çekilebilmesinde zorluklar yaşanmaktadır.

Arama Ruhsatı: Arazinizde resmi bir kurumun izni ile belirtilen ihtiyacınıza yönelik olarak yeraltı suyu arayacağınızı ifade eden belgedir.
– Arama ruhsatı alınmadan arazide su sondajına başlamamak gereklidir, aksi takdirde açılan kuyu Kaçak Kuyu statüsüne girecektir.
– Arama ruhsatının geçerlilik süresi 1 yıldır. Bu süre içerisinde su sondajı yapılmaması halinde DSİ’ye dilekçe verilerek 1 yıl daha ek süre alınabilir. Su sondajı yapılmaması ve uzatma dilekçesi verilmemesi durumunda 1 yıl süre sonunda Arama ruhsatı hükümsüz sayılır.

Bunu da oku :  Sondaj Yöntemleri

Kaçak Kuyu: Arama ruhsatı olmadan açılmış kuyulardır.

Kullanma Ruhsatı: Arazinizde resmi bir kurumun izni ile su kuyusundan temin edilen yeraltı suyunun kullanma haklarının elinizde olduğunu ifade eden belgedir.
– Arama ruhsatı çıkartılması ardından açılan su kuyusunun, kuyu açıldıktan sonra 1 ay içerisinde Kullanma Ruhsatının çıkartılması gerekmektedir. 1 ay içerisinde Kullanma ruhsatı başvurusu yapılmaması halinde kuyu, Kaçak Kuyu statüsüne girecektir.
– Kullanma ruhsatı hazırlanabilmesi için kuyudan temin edilen suyun kimyasal analiz raporuna gerek duyulmaktadır. Sulama veya kullanma suyu temini amacıyla açılan kuyudan alınacak 1 pet şişe dolusu su isterse kuyu sahibi tarafından, isterse firmamız tarafından analiz yapmaya yetkili su kimya laboratuarına teslim edilerek ve analiz ücretinin bankaya yatırıldığına dair dekont gösterilerek gerekli rapor birkaç iş günü içerisinde temin edilebilir.

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]
(Visited 37 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment