Dubai vs Izmir Karşılaştırmayı veya örnek göstermeyi sevmediğim halde, akıl-mantık ve bilimin dünyamıza ve insanlığa hizmetinden yana biri olarak sorgulamaya yönelik bir örnektir. Dubai, yaklaşık 4.000 km2 lik coğrafyasında, başkent Abu Dabi yoğunluğunda 2,5 milyonluk bir emirliktir. İzmir, 12.ooo km2 lik bir alana sahip 4,5 milyonluk bir şehirdir. Her ikisinin ortak özelliği, tarih sayfalarına Liman şehri olarak geçmiş olmasıdır. Ticaret Limanı vasfıyla anılan Dubai’nin tarih sayfalarında ilk adından söz edilişi, 1095li yıllarda, çok sonralarında isminden bahsedilişi 1700 lü yıllarda olmuştur. Bu tarihler arası veya öncesiyle ilgili bir kayıt düşülmemiştir. İzmir’in…
Read MoreGün: 9 Ocak 2021
Future Fish Eurasia Fuarı
Future Fish Eurasia Fuarı Ziyaretçi Türkiye’nin TEK su ürünleri fuarı olan Future Fish Eurasia Uluslararası Su Ürünleri İhracat ve İşleme, Akuakültür ve Balıkçılık Teknolojileri Fuarı’nın 10. edisyonu, 15 – 17/10/2020 tarihleri arasında, Fuar İzmir Gaziemir Alanı’nda, Avrasya Fuarcılık tarafından düzenlenecektir. Future Fish Eurasia Fuarı, yerli ve yabancı sektör profesyonellerinin ajandasında sağlam bir yer edinmiş, konusunda bölgemizin en etkili uluslararası fuarı olarak, sektörün buluşma noktası haline gelmiştir. Future Fish Eurasia 2020 Fuarı ziyaretçileri, sektördeki en yeni ürün ve teknolojileri bir çatı altında izleme fırsatı bulacak, vizyonlarını ve işlerini geliştirme fırsatı yakalayacaklardır.…
Read MoreKuraklık
Kuraklık Bir bölgede nem miktarının geçici dengesizliğinden kaynaklanan su kıtlığı olarak tanımlanabilen kuraklık, doğal bir iklim olayıdır ve herhangi bir zamanda ve yerde meydana gelebilir. Kuraklık genellikle yavaş gelişir ve sıklıkla uzun bir dönemi kapsar. Kurak iklimlerin hüküm sürdüğü yerlerdeki hayvanlar ve bitkiler, nem eksikliğinden ve yüksek değişkenlikteki yağıştan dolayı olumsuz etkilenirler. Kuraklık tespit edilmesi en zor felaketlerdendir. Kuraklık tabiatın gizli tehlikesi olup genellikle herhangi bir mevsim veya bir zaman diliminde yağış miktarındaki azalmadan ya da dengesizliğinden dolayı meydana gelir. Kuraklık hesaplamalarında bir bölgedeki yağış ve evapotranspirasyon (buharlaşma + terleme)…
Read MoreSu
Su Su, Dünya üzerinde bol miktarda bulunan ve tüm canlıların yaşaması için vazgeçilmez olan, kokusuz ve tatsız bir kimyasal bileşiktir. Sıklıkla renksiz olarak tanımlanmasına rağmen kızıl dalga boylarında ışığı hafifçe emmesi nedeniyle tabii bir mavi renge sahiptir. Doğada su katı, sıvı ve gaz hâllerinde görülür. Kimyasal formülü (H2O) 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan meydana gelir. H+ iyonu içeren bir madde ile (ör. asit) ve OH- iyonu içeren maddenin (ör: baz) verdiği nötralleşme tepkimesi ile oluşur. Bilim insanları Dünya’daki hayatın suda başladığını düşünmektedir. Su moleküler yapısı oldukça basit ve bol…
Read MoreSuyun Hâlleri
Suyun Hâlleri Su yerkürede değişik hâllerde bulunur: su buharı, (bulutlar), su (denizler, göller), buz (kar, dolu, buzullar) gibi. Su sürekli olarak su döngüsü olarak bilinen döngü içinde değişik fiziksel hâllere dönüşür. Gökkuşağı, yağmur damlacıklarının tabii optik prizma özelliği ile ışığın yansımasından oluşur. Yağışın insanlık ve tarım için öneminden dolayı, değişik biçimlerine farklı isimler verilmiştir: çoğu ülkede genel ismi yağmur’dur, dolu, kar, sis ve çiy diğer örneklerdir. Uygun şartlar oluştuğunda, havadaki su damlacıkları güneş ışığını kırarak, gökkuşağı oluştururlar. Temel olarak, su akışı, nehirler ve tarım için su ihtiyacı gibi, insanlık tarihinde…
Read MoreSuyun Önemi
Suyun Önemi Su canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. En küçük canlı organizmadan en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik yaşamı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutan sudur. Dünyamızın %70’ini kaplayan su, bedenimizin de önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Ancak yeryüzündeki su kaynaklarının yaklaşık %0.3’ü kullanılabilir ve içilebilir özelliktedir. Dünya nüfusunun %40’ını barındıran 80 ülke şimdiden su sıkıntısı çekmektedir. 1940-1980 yılları arasında su kullanımı iki katına çıkmıştır. Nüfusun hızla artması, buna karşılık su kaynaklarının sabit kalması sebebiyle su ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Dünyadaki mevcut suyun hacmi 141 milyar m3 tür.…
Read MoreSuyun Şaşırtıcı Özellikleri
Suyun Şaşırtıcı Özellikleri Suyun özellikle ısıyla ilgili (termal) özellikleri dünya üzerindeki canlı yaşamının sürekliliğinde büyük rol oynar. Bunlardan birkaç tanesini şöyle sıralayabiliriz: Bilinen tüm sıvılar ısıları düştükçe büzüşür, hacim kaybederler. Hacim azalınca yoğunluk artar ve böylece soğuk olan kısımlar daha ağır hale gelir. Bu yüzden sıvı maddelerin katı halleri, sıvı hallerine göre daha ağırdır. Ama su, bilinen tüm sıvıların aksine, belirli bir ısıya (+ 4°Cye) düşene kadar büzüşür, daha sonra birdenbire genleşmeye başlar. Donduğunda ise daha da genleşir. Bu nedenle suyun katı hali, sıvı halinden daha hafiftir. Yani buz, aslında…
Read MoreKullanma Suyu
Kullanma Suyu Kullanım suyu mineral ve tuz dengesine bakıldığında, bunları yoğun miktarda taşımayan sudur. Kullanım suları, insanların yaşam yerlerinden uzak alanlarda çıkarılan sulardır. Kullanım suları isminden de anlaşıldığı gibi sadece maddi kullanım içindir. Yani içme suyu olarak kullanılmaz. En genel ifade ile temizlik, turizm ve sulama alanlarında kullanılır. İçme suyu olarak kullanılmayan kullanım suları, içme sularına çok yakın bir kimyasal yapıya sahip olarak temizlenmektedir. Su her manada önemli bir etmen olarak karşımıza çıkmaktadır. Suyu ve suyun önemini tarif ederken daima en temel ifadeler kullanılır. Bunun sebebi de suyun en temel…
Read MoreTanker Suyu
Tanker Suyu Tanker su için kısaca depolanmış su diyebiliriz. Tanker su sayesinde birçok ortamdan su dolumu yapılmaktadır. Tanker suyun kullanımında en önemli nokta suyun temiz ve kaliteli olmasıdır. Havuzlardan hamam ve bahçelere, turistik tesislerden sanayi sektörlerine oto yıkamadan iş merkezlerine kadar birçok alanda kullanılan tanker su çoğu zaman insanların imdadına yetişmektedir. Hem kullanma hem içme suyu olarak kullanılan tanker su, içmek için kullanımında insanları tereddüde düşürebilir. Ancak tanker sular her ihtiyaç düşünülerek kullanıma sunulduğu için insanların su ihtiyacında tanker sulardan içme suyu olarak hazırlananlar kullanılır ki bunlar son derece güvenlidir.…
Read MoreKuyu Suyu
Kuyu Suyu Suların yeraltına süzülerek birikmesi ile oluşur. Kuyular açılarak yeraltı suyu yüzeye çıkarılır. Tıpkı kaynaklarda olduğu gibi kuyu sularında da gerek birincil kirlilik kontrolü ve gerekse ikincil kirlilik kontrolü ve önlemlerine dikkat etmek gerekir. Yeraltı suları, genellikle, temiz ve doğrudan kullanıma sokulacak sular olmakla birlikte, kullanıma sokulmadan önce mutlaka test edilmesi ve öyle kullanıma sokulması gerekir. Çünkü; topraktaki nitrit, radyasyon vb doğal kirleticilerle kirli olma (birincil kirlilik) olasılığı vardır. Yeraltı sularının kullanıma sokulmasında esas sorun; elde edildiği / alındığı yerde kirlenmesinin (ikincil kirlilik) önlenmesidir. Bu nedenlerle de, yeraltı suları…
Read More