Suyun Hâlleri

suyun halleri, katı, sıvı, gaz

Suyun Hâlleri
Su yerkürede değişik hâllerde bulunur: su buharı, (bulutlar), su (denizler, göller), buz (kar, dolu, buzullar) gibi. Su sürekli olarak su döngüsü olarak bilinen döngü içinde değişik fiziksel hâllere dönüşür.

Gökkuşağı, yağmur damlacıklarının tabii optik prizma özelliği ile ışığın yansımasından oluşur. Yağışın insanlık ve tarım için öneminden dolayı, değişik biçimlerine farklı isimler verilmiştir: çoğu ülkede genel ismi yağmur’dur, dolu, kar, sis ve çiy diğer örneklerdir. Uygun şartlar oluştuğunda, havadaki su damlacıkları güneş ışığını kırarak, gökkuşağı oluştururlar.

Temel olarak, su akışı, nehirler ve tarım için su ihtiyacı gibi, insanlık tarihinde büyük roller oynamıştır. Nehirler ve denizler, ticaret ve ulaşım için elverişli yollar sunmuştur. Su akışı, erozyon etkisi ile çevrenin şekillenmesinde büyük roller oynayarak, vadiler ve deltalar oluşmasını sağlamış ve insanların yerleşimine uygun arazi ve alanlar meydana getirmiştir.

Su aynı zamanda zemine nüfuz ederek, yer altına doğru iner. Bu yeraltı suları daha sonra tekrar yüzeye çıkarak tabii kaynaklar, sıcak su kaynakları ve gayzerler oluşturur. Yeraltı suları, aynı zamanda ambalajlanarak maden suyu olarak satılmaktadır.

Su, kendi içinde farklı maddelerin koku ve tatlarını barındırabilir. Bu nedenle, insan ve hayvanların, suyun içilebilirliğini anlamak için duyuları gelişmiştir. Hayvanlar genel olarak, tuzlu deniz suyunun ve bataklık suyunun tadından hoşlanmaz, dağlardan veya yeraltından gelen saf kaynak sularını ararlar. Kaynak suyu veya mineral su diye bilinen tat, aslında suyun içinde çözülmüş olan minerallerin tadıdır. Saf su (H2O), tatsızdır. Bu yüzden, kaynak veya mineral suyunun saflığı diye bilinen şey, suyun içinde zararlı (toksik) maddeler, kir, toz veya mikrobik organizmalar olmadığını belirtir.

Bunu da oku :  Türkiye'nin Zenginlik Kaynağı: Doğal Suların Büyüsü

Su üç halde bulunabilir (veya fazda):
Katı Hali: Katı molekülleri birbirlerine güçlü bağlarla bağlanmışlardır. Küp şeklindeki buz, bulunduğu kabın şeklini almaz.
Sıvı Hali: Parçacıkların kararlı halde bulunduğu haldir. Moleküller arası bağlar kırıktır ve sıvı su bulunduğu kabın şeklini alır. Parçacıklar birbirine yakındır, bu nedenle sıvı sıkıştırılamaz.
Gaz Hali: Kararsızlığın en fazla oluğu haldir. Su buharı bulunduğu kabın tamamını kaplar. Moleküller arası uzaklık fazladır. Gaz sıkıştırılabilir.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 58 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment